Sant Salvador de les Espases

En aquesta excursió tenim garantida unes excel·lents panoràmiques que aniran canviant a mesura que avança l’excursió.

Comencem amb vistes del Bages, continuem amb una mirada al Vallès Occidental, amb Collserola tancant-lo pel sud-est; el tram final del Llobregat, avui tot indústria i xarxa viària; el Penedès, sud-oest enllà, amb totes les vinyes, i, finalment, després de caminar força, les parets ponentines de Montserrat, des del Bruc fins al Monestir, des d’un lloc encisador: Sant Salvador de les Espases.

Sant Salvador de les Espases és una ermita plena d’encant, ben situada en un raconet dalt d’un espadat. Documentada des del segle X, era a l’origen l’església del castell de les Espases, del qual encara podem veure, a redós de l’ermita, escasses ruïnes que corresponien a la torre circular. L’actual edifici va ser reformat al segle XIV i, posteriorment, durant el segle XX.

 

 

Comencem l’excursió a la cruïlla de les carreteres BV-1211 a Vacarisses i la B-121 Vacarisses -Olesa de Montserrat, on hi ha una pista que, al primer tram, curt i visible, puja fort i està cimentat. Aviat passem, ja sobre terra, per sobre el pont de la via del tren i, posteriorment, per sota l’autopista de Manresa (C-16). Anem caminant, amb pujada lleugera, per entre un bosc jove de roures i matolls mediterranis.

Al cap de mitja hora ens trobem dalt del primer collet: Coll de l’Orpina. Baixem una mica per la pista i de seguida passem per un corriol cap a un segon collet, el coll Pedra de la Bossa; som al camí ral d’Olesa-Vacarisses. Davant nostre veiem el Puigventós, de 954 m d’altitud, que és el nostre proper objectiu. Tirem primer cap a l’esplanada, el Pla del Fideuer, que hi ha davant nostra, des d’on, en direcció oest, podrem fer una primera ullada a Montserrat.

Agafem una pista que marxa cap a l’est i, molt aviat, en una bifurcació, anem per la pista de la dreta que comença a enfilar-se muntanya amunt (55 min). En un revolt, i seguint les indicacions del pal informador, tirem per un corriol cap a la Creu de Saba. Hi arribem. Tot el Vallès i el Baix Llobregat als nostres peus, un mirador sorprenent!

Desfem uns metres el camí de pujada i agafem un corriol que ens baixa cap a l’ermita que veiem sota nostra, l’ermita de Sacama, recentment restaurada. Des d’aquí, vorejarem el Puigventós pel vesant est per tornar al Pla del Fideuer, tot passant pel coll de Puigventós i per les runes de l’antic Mas de can Puigventós.

Des d’aquí, no voleu allargar l’excursió? Doncs, torneu cap al cotxe pel camí de vinguda fins a aquest punt.

L’excursió continua cap a Sant Salvador de les Espases, aviat ben visible sobre un espadat. El camí fins a Sant Salvador és ben fressat, i un punt de referència de pas és el coll de Bram (fins a Sant Salvador hi ha 2 h 50 min). Arribem a l’ermita. Just davant nostre, Montserrat, i entremig el congost del Cairat amb el Llobregat.

Per tornar podem desfer el camí o allargar-lo, per això anirem a buscar el fons de la vall en direcció a Can Tobella.

Caminem fins a passar per sota uns cables elèctrics i tornem a pujar a buscar un coll, des d’on seguim per una pista fins a arribar a dalt la carena de la nostra esquena, concretament al coll del Roure. En un encreuament de pistes, just sota, hi ha una altra vegada, uns cables elèctrics. Continuem cap a la dreta fins a arribar de nou al coll de Bram (3 h 50 min) i, ara sí, desfem camí fins als cotxes (4 h 25 min).

 
 

 

 

 
 

 

 

 

About ExcursionsiGPS

Rutes guiades per Osona, Montseny i Pirineus. Excursions a mida per qualsevol indret de Catalunya. Cursos de GPS i mapes digitals. Cursos d'orientació. Curs d'excursionisme de mitja i alta muntanya. Excursions fotogràfiques. Programes CompeGPS land, Vissir, aplicacions GPS per a mòbil i wikiloc.

Posted on 18 Setembre 2009, in RESSENYES D'EXCURSIONS i TRACKS and tagged . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: