Curs de fotografia hivernal diumenge 22 de desembre
Taller de fotografia: “L’esplendor de l’hivern”
per Marc Lucas i Pau Quesada
Lloc: Pardines (vessant nord del Taga, Ripollès), depenent de les condicions de fred, neu i gel es pot canviar a l’últim moment. S’informarà al punt de trobada.
Itinerari: Poblet de Pardines i rodalies.
Preu: 30€ participant Inscripcions: excursionsigps@hotmail.com
Nivell excursionista: mitjà (aprox. 200 m. de desnivell positiu i 3 h de caminada efectiva, però cal considerar que es tracta d’una activitat hivernal).
Places: 15
Hora i lloc de trobada: 9:30 h., estació de la Renfe de Ribes de Freser.
El més habitual és seguir l’autovia C-17 que des de Barcelona passa per Vic i arriba fins a Ripoll. Un cop en aquesta darrera població, seguir per la N-152 fins a Ribes de Freser. L’estació de la Renfe es troba poc abans d’entrar en aquesta població, a mà esquerra. Un cop ens trobem allà seguirem tots junts cap el nostre destí.
Descripció general
En aquesta sortida visitarem la vessant nord d’una muntanya emblemàtica del Prepirineu gironí: el Taga. Situada immediatament a l’est de Ribes de Freser i vent visible des de molts llocs del Pirineu, aquesta modesta muntanya de poc més de dos mil metres ha sigut molt visitada des de sempre pels afeccionats a l’excursionisme, bé des del vessant sud, de Bruguera, o bé des del vessant nord, des de Pardines.
El Taga és una muntanya modesta i, per tant, fàcilment accessible. Tanmateix, durant els rigors de l’hivern atresora en els seus vessants, sobretots els orientats cap el fred nord, tota la bellesa amb que la neu i el gel adorna l’alta muntanya i l’inunda d’un silenci estàtic, d’una quietor impoluta, blanquíssima, en la que tot sembla aturat.
Aquest és el moment i la situació que anirem a trobar amb les nostres càmeres. Amb elles intentarem captar la bellesa dels faigs nusos sobre la neu, la duresa de l’abet i del pi que resisteixen l’hivern, les gotes d’aigua gelades, els cristalls i capritxos del gel, la neu que es vesa sobre el rierol, els plans d’aigua gelada, les vessants regulars de la muntanya que la neu ha uniformitzat. En definitiva, anirem a buscar els petits detalls i els grans paisatges amb que l’esplendor de l’hivern canvia totalment la natura.
L’activitat fotogràfica a l’hivern requereix d’unes característiques especials, que abordarem en aquest taller. Hem d’aprendre a mesurar la llum de la neu, hem d’aprendre a tractar les ombres que tornen la neu blavosa, hem de seguir esforçant-nos en trobar les geometries, les composicions que es puguin ajudar a transmetre l’esplendor de l’hivern i totes aquelles sensacions que ens transmet la natura en aquesta època. Però això ho hem de fer en un entorn difícil, on cal anar ben abrigat per seguir tenint la paciència de plantar el trípode i treballar sense preses. Hem d’aprendre a cuidar l’equip, a no quedar-nos sense bateries, a no congelar-nos les mans amb el trípode… un treball més difícil que el que ens demanen altres estacions de l’any. Però també un treball molt gratificant quan reeixim en els nostres resultats.
En aquesta sortida ens acompanyarà en Pau Quesada, fotògraf des de fa més de 25 anys i vinculat també des de sempre a la muntanya. Ha participat en nombroses publicacions, tant en llibres com a revistes (Pirineos, Muntanya, Desnivel, etc.) i que, a banda d’algunes exposicions, ha rebut el reconeixement de prestigiosos premis com el Montbarbat o el Memorial María Luisa. Podeu veure un petit exemple del seu treball a l’arxiu d’AGE (clicar aquí), que actualment està ampliant amb noves imatges.
Equip fotogràfic recomanat
Aquesta és una sortida oberta a tot tipus de fotògrafs interessats en la fotografia de muntanya en general, sigui quin sigui el seu equip i experiència. Tanmateix, aconsellem de dur una càmera rèflex digital i un trípode (amb el corresponent disparador). També hi podem afegir un filtre ultraviolat i un polaritzador, un gran angular per agafar millor els racons petits i un teleobjectiu curt o un macro pels detalls propers. Encara que treballarem sobretot amb llum natural, un petit flaix també serà un bon complement.
Material de muntanya
Al tractar-se d’una sortida hivernal l’equip és particularment important, doncs ha de ser càlid i comfortable a l’hora. S’ha de portar calçat i roba adequada per la neu, a més d’un bastó, ulleres de sol i gorro pel fred i pel sol, a més de protecció solar. No us deixeu uns guants gruixuts i uns altres de petits que permetin manipular l’equip. Cal portar també beguda i menjar per a tot el dia en una petita motxilla. Finalment, enrecordeu-vos de dur un lot o una frontal, els dies són curts en aquesta època!
Nota
Per participar en aquesta activitat cal estar federat o tenir una assegurança d’accidents a muntanya per l’activitat.
Posted on 11 Desembre 2013, in Excursions fotogràfiques and tagged Curs de fotografia, excursions fotogràfiques, taller fotogràfic. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.
Deixa un comentari
Comments 0