Excursió fotogràfica: “Neu i més neu”

2 de Febrer, 2014

Taller de fotografia: “Neu i més neu”

per Marc Lucas i Pau Quesada

Nueva imagen

 

Lloc: La Creu de  Ferro (per la vessant nord de la Serra d’Ensija, Berguedà), depenent de les condicions de fred, neu i gel.

PauQuesada3   Itinerari: Camí circular de la Font Freda a la Creu de  Ferro i tornada.

Preu: 28 €

Nivell excursionista: alt (aprox. 600 m. de desnivell positiu i 4 h de caminada efectiva, però cal considerar que es tracta d’una activitat hivernal i sumar-hi les nombroses parades per fer fotografies).

PauQuesada5Informació i inscripcions: excursionsigps@hotmail.com

Places: 15

 Hora i lloc de trobada: 9:00 h., benzinera a l’esquerra poc abans d’arribar a Saldes.

El més habitual des de Barcelona és arribar a Manresa per qualsevol dels itineraris habituals i després continuar per la C-16, que és autovia fins poc abans de Berga i després carretera general direcció túnel del Cadí. Poc abans d’arribar a Guardiola de Berguedà trobarem el desviament a l’esquerra cap a Saldes. Un cop ens trobem a la benzinera seguirem tots junts en cotxe fins al punt d’inici de l’excursió.

Nueva imagen   Descripció general

    En aquesta sortida recorrerem el vessant nord d’una muntanya no massa visitada del Prepirineu del Berguedà: la Serra d’Ensija. Aquesta serra, ja de considerable alçada, queda injustament eclipsada per la proximitat d’altres muntanyes tan famoses com el Cadí i l’inigualable Pedraforca. Tanmateix, les possibilitats d’excursions que ofereix, la varietat dels seus paratges i les bones i poc comunes vistes que s’hi gaudeixen des d’allà justifiquen sobradament que li dediquem una excursió d’interès fotogràfic.

PauQuesada2La Serra d’Ensija és, per altra banda, fàcilment accessible, i a la seva vessant nord, la que recorrerem, s’hi arriba a acumular durant l’hivern una bona capa de neu. En la nostra excursió recorrerem torrents, visitarem fonts, passarem dels boscos als prats alpins, visitarem pedreres i qui sap quines altres sorpreses ens oferirà aquest recorregut circular… En quant a les vistes, en la nostra ascensió a la Creu de Ferro, el segon cim més alt de la serra, gaudirem de l’espectacular vessant sud del Pedraforca, així com de les altres muntanyes del Berguedà i del Solsonès (Cadí, Rasos de Peguera, Serra del Verd, Port del Comte, etc.).

PauQuesada4Tot això ho anirem a caminar durant els rigors de l’hivern, quan la serra atresora en els seus vessants, sobretot els orientats cap el fred nord, tota la bellesa amb que la neu i el gel adorna l’alta muntanya i l’inunda d’un silenci estàtic, d’una quietor impoluta, blanquíssima, en la que tot sembla aturat.

PauQuesada3

Aquest és el moment i la situació que anirem a trobar amb les nostres càmeres. Amb elles intentarem captar la bellesa amb la que els forts pins resisteixen l’hivern i el pes de la neu, les gotes d’aigua gelades, els cristalls i capritxos del gel, la neu que s’inclina sobre el rierol, les vessants regulars de la muntanya que la neu ha uniformitzat. En definitiva, anirem a buscar els petits detalls i els grans paisatges amb que l’esplendor de l’hivern canvia totalment la natura.

L’activitat fotogràfica a l’hivern requereix d’unes característiques especials, que abordarem en aquest taller. Hem d’aprendre a mesurar la llum de la neu, hem d’aprendre a tractar les ombres que tornen la neu blavosa, hem de seguir esforçant-nos en trobar les geometries, les composicions que es puguin ajudar a transmetre l’esplendor de l’hivern i totes aquelles sensacions que ens transmet la natura en aquesta època. Però això ho hem de fer en un entorn difícil, on cal anar ben abrigat per seguir tenint la paciència de plantar el trípode i treballar sense preses. Hem d’aprendre a cuidar l’equip, a no quedar-nos sense bateries, a no congelar-nos les mans amb el trípode… un treball més difícil que el que ens demanen altres estacions de l’any. Però també un treball molt gratificant quan reeixim en els nostres resultats.

Equip fotogràfic recomanat

Aquesta és una sortida oberta a tot tipus de fotògrafs interessats en la fotografia de muntanya en general, sigui quin sigui el seu equip i experiència. Tanmateix, aconsellem de dur una càmera rèflex digital i un trípode (amb el corresponent disparador). També hi podem afegir un filtre ultraviolat i un polaritzador, un gran angular per agafar millor els racons petits i un teleobjectiu curt o un macro pels detalls propers. Encara que treballarem sobretot amb llum natural, un petit flaix també serà un bon complement. Finalment, no oblideu de dur una bateria i targes de recanvi.

Material de muntanya

Al tractar-se d’una sortida hivernal l’equip és particularment important, doncs ha de ser càlid i comfortable a l’hora. S’ha de portar calçat i roba adequada per la neu, a més d’un bastó, ulleres de sol i gorro pel fred i pel sol, a més de protecció solar. No us deixeu uns guants gruixuts i uns altres de petits que permetin manipular l’equip. Cal portar també beguda i menjar per a tot el dia en una petita motxilla. Segons la quantitat de neu, es valorarà si portar raquetes. Finalment, enrecordeu-vos de dur un lot o una frontal, els dies són curts en aquesta època!

Nota:

Places: mínim 5 alumnes, màxim 15.  - Edat mínima 16 anys. Els menors de 18 anys 
hauran de presentar permís patern amb fotocopia del DNI del tutor/a. 
La Direcció de l'excursió es reserva la possibilitat de variar el programa
 per causes de força major (condicions meteorològiques...), així com el 
dret d’excloure a qualsevol alumne que demostri desinterès, manca de 
capacitat, no respectar les indicacions del professorat i/o no tenir uns 
mínims d’educació i respecte envers la resta de companys, docents i el 
medi ambient, sense dret a cap devolució de inscripció o matrícula.

About ExcursionsiGPS

Rutes guiades per Osona, Montseny i Pirineus. Excursions a mida per qualsevol indret de Catalunya. Cursos de GPS i mapes digitals. Cursos d'orientació. Curs d'excursionisme de mitja i alta muntanya. Excursions fotogràfiques. Programes CompeGPS land, Vissir, aplicacions GPS per a mòbil i wikiloc.

Posted on 16 gener 2014, in Excursions fotogràfiques and tagged , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: