Excursió geològica a la serra de Busa diumenge 3 de juliol

Situació de l’itinerari en el context geogràfic i geològic català.

Conèixer les roques que formen la base de la Serra de Busa, així com la formació que dóna lloc a l’altiplà.

Deduir la relació entre la disposició dels materials de la serra i la seva història, situant-la en els temps geològics.

Reconèixer les diferents comunitats vegetals que trobem en l’itinerari i identificar-ne les espècies més característiques.

Identificar les diferents unitats morfoestructurals de Catalunya que s’observen des dels vèrtex de l’altiplà de Busa.

Excursió pensada per a excursionistes i amants de la natura que volen aprendre de forma lúdica unes nocions sobre la geologia del nostre país.

Amb les explicacions del catedràtic de geologia i excursionista Josep Sobrino.

 

 Què veurerm?

Reconeixerem entre altres les característiques del relleu d’aquesta zona del Prepirineu, i les relacionarem amb la formació dels Pirineus propers. També observarem els accidents geogràfics més notables i els relacionarem amb l’acció dels cursos d’aigua que s’escolen cap a la Depressió Central.

Identificarem les formacions margoses, margoarenoses i calcàries que constitueixen la base de Busa, originades durant el Terciari, així com els conglomerats que donen lloc a l’altiplà. I situarem els aqüífers del mateix, atenent a la naturalesa del rocam i la seva especial disposició.

 

Identificarem i situarem l’alzinar de muntanya, la pineda de pi roig i la fageda de la Serra de Busa, les seves principals espècies i l’evolució d’aquestes comunitats vegetals. També les relacionarem amb les roques, el relleu, el clima, l’orientació i la disponibilitat d’aigua. Parlarem de la importància de la serra com a reserva zoològica i botànica i de la rellevància paisatgística de la mateixa.

 

Finalment, reconeixerem i diferenciarem des dels diferents vèrtex topogràfics, si hi ha bona visibilitat, les unitats morfoestructurals catalanes següents: Pirineu, Prepirineu i Depressió Central Catalana.

 

Itinerari

Itinerari.- Travessa d’unes 4 hores de duració i uns 9 km des del punt d’inici: Cruïlla de La Bertolina – El Rial – Sant Cristòfol – Creu del Capolat – Roc del Migdia – Capolatell,  i retorn.

Hora i lloc de sortida: 9:30h a concretar amb els participants

Inscripcions a : excursionsigps@hotmail.com

Preu: 10€. Inclou guia acompanyant de muntanya, asseguraça d’accidents en cas de no disposar-ne una d’adecuada a l’activitat, explicacions-curs.

Menors de 12 anys gratuït (han de venir acompanyat de pare/mare o tutor/a)

Cal portar: aigua, esmorzar, dinar, calçat i roba adequat per caminar per la muntanya.

About ExcursionsiGPS

Rutes guiades per Osona, Montseny i Pirineus. Excursions a mida per qualsevol indret de Catalunya. Cursos de GPS i mapes digitals. Cursos d'orientació. Curs d'excursionisme de mitja i alta muntanya. Excursions fotogràfiques. Programes CompeGPS land, Vissir, aplicacions GPS per a mòbil i wikiloc.

Posted on 13 Juny 2016, in Excursions geològiques and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: